Hantering av personuppgifter enligt dataskyddsförordningen GDPR

Enligt journalföringslagen 2009:302 (SVF 2016:148) måste vi behandla personuppgifter  i samband med journalföring av patienter. Journaler ska i dagsläget sparas i fem år. Därefter lagrar vi uppgifterna i som längst 10 år efter djurets senaste besök, för att upprätthålla god djurhälsovård och kundvård. Detta eftersom journalföringslagens krav väger tyngre än djurägaren behov av integritet.

De personuppgifter vi behöver är: namn, fullständig adress, telefonnummer, personnummer och eventuellt e-postadress.


Personuppgifterna används för att tillhandahålla våra tjänster (inklusive kontokorts-hantering, fakturering, olika typer av veterinärintyg, behandlingsråd samt för receptförskrivning). Uppgifterna kan  komma att användas till att skicka påminnelser om bokade tider och vaccinationer.

Vi lämnar ut personuppgifter till försäkringsbolag samt till andra kliniker efter godkännande från djurägaren. Vidare skickas bokföringsunderlag till vår redovisningsbyrå, uppgifter kan skickas till Inkassogram AB då en faktura ej betalas i tid och vissa djursjukdata överförs till Jordbruksverket.

Den 25 maj 2018 träder den nya Allmänna Dataskyddsförordningen, GDPR, i kraft. Den ska skydda dina personuppgifter och vi har anpassat vår klinik för att följa dessa nya regler. Du kan när som helst begära utdrag om vilka uppgifter vi har om dig. Du har även rätt att begära att vi rättar felaktiga uppgifter.

Om du har frågor eller synpunkter på hur vi hanterar dina personuppgifter är du välkommen att kontakta veterinär Eva Norén på e-postadress eva@veterinarbilen.com. Det går också bra att använda formuläret under fliken ”Kontakt” ovan.

Som kund har du alltid rätt att klaga till Datainspektionen (som kommer att byta namn till Integritetsmyndigheten) om du anser att dina uppgifter inte hanteras korrekt.